Med et personlig budsjett får du større kontroll over økonomien din. Har du en enkel økonomi, kan du kanskje klare deg med et regneark. Slike finner du maler på om du leter litt på internett, eller du kan utvikle de selv etter eget behov. Vil du gjøre det litt mer ordentlig og avansert, samt kanskje ha med deg budsjettet på reiser og slikt, kan et gratis budsjettprogram eller en online-versjon være en god løsning. Her er har du 5 gratis alternativer.
Online norsk budsjettprogram
MittRegnskap.com er en onlinetjeneste som du kan bruke gratis. En av fordelene med dette programmet er at det er uvesentlig hvilket operativsystem du bruker. Det er også enkelt å hente ut rapporter om du trenger det. Disse kan du få som ren tekst, eller som grafiske fremstillinger. Budsjettprogrammet gir deg god oversikt over økonomien din, inndelt etter inntekter og utgifter, formue og gjeld, eiendeler og annet. Du kan også legge inn budsjettmål, en nyttig funksjon som hjelper deg med å se om du er på rett kurset i forhold til de økonomiske målene du setter for deg selv. MittRegnskap er ikke blant de mest pedagogiske dersom du er helt ukjent med budsjettering, men likevel ganske enkelt å sette seg inn i.
Budsjett på engelsk
Buddi er et svært populært budsjettprogram som er helt gratis. Du kan laste det ned på http://buddi.digitalcave.ca/ for de fleste platformer, inkludert Mac, PC og Linux. Du finner også en nettbasert betaversjon via hjemmesiden for programmet. Budsjettprogrammet er på engelsk, men oppsettet er enkelt å komme inn i. Utviklerne av Buddi har tatt utgangspunkt i at mange er helt blanke på finansielle spørsmål, og derfor lagt mye vekt på at programmet skal være enkelt, også for de som vil starte med sitt første personlig budsjett. Som en del av dette får du enkle instruksjoner på hjemmesiden om hvordan du setter opp budsjettet, og hvordan du kan bruke programvaren mest effektivt.
Full fleksibilitet med budsjettapp
På Apples App Store eller i iTunes finner du massevis med gratis budsjettprogrammer for nettlesere og smarttelefoner. Fordelen med disse er at du nesten alltid har med deg budsjettet ditt, for de som trenger slike løsninger. Enkelte budsjettprogram har en forenklet versjon som er gratis, der du må betale for å få den fulle løsningen med flere funksjoner. Andre gir deg en gratis prøveperiode, men det finnes også mange som er helt kostnadsfrie, også for den fulle versjonen. På App Store kan du laste ned og prøve ut så mange du vil, før du bestemmer deg for det programmet som passer for dine budsjetteringer. Du finner også apper som er utviklet av norske selskap, for eksempel LO Favør Studentbudsjett og Sparebank1 Budsjett.
Lommesmeden holder styr på pengene
Pocketsmith er et nettbasert, engelskspråklig budsjettprogram som er meget enkelt å lære seg. For privatpersoner finnes det en gratis og forenklet versjon, mens de med avanserte behov kan oppgradere for en månedlig avgift. Gratisversjonen gir deg muligheten til å opprette 12 forskjellige budsjett med 2 kontoer. Du endrer enkelt slike faktorer som tidssone og valuta, og kan importere filer i CSV format (kontoutskrift fra banker kommer som regel i dette formatet). Du finner også en mobilversjon av Pocketsmith på programmet hjemmeside (www.pocketsmith.com).
Lag budsjett gratis hos banken
Har du behov for et budsjettprogram, har du garantert også en bankkonto. Mange av de største bankene har egne gratis budsjettprogrammer for kundene sine. Banker som DNB, Skandiabanken og Nordea tilbyr en gratistjeneste som heter ”Min økonomi”, der du får integrert kontotransaksjonene dine med budsjettet. Dette hjelper deg til å tilpasse forbruket ditt i forhold til budsjettet, og kan dermed hjelpe på sparingen.
Om du ikke er kunde i en slik bank, er det bare å opprette en konto (sett inn en hundrelapp eller noe slikt). Du kan bruke budsjettet selv om du ikke bruker kontoen noe særlig, men du mister muligheten til integrasjon med de konti du bruker et annet sted.